Skip to content

NÅGRA RADER OM ATT SÄLJA

Alla säljer något. Jag får åtminstone betalt för det.

Det är något jag ansträngt försöker intala mig själv de dagar jag i största allmänhet undrar vad i helvete jag håller på med. När jag står inträngd i ett smutsigt hörn med en reklampistol mot huvudet och inte får komma ut förrän det är ett utropstecken i rubriken. De dagarna. Då hittar jag tröst i att alla säljer.

De som säger att de inte påverkas av reklam säljer nästan mest av alla, nämligen bilden av sig själva som oberoende, fria människor. Spare me.

Alla med barn har uppenbarligen lyckats sälja in något på någon. Och att laga mat är att sälja. De flesta har en signature dish som impar i ett brett spektrum av tillfällen. Att överhuvudtaget spola efter sig på toaletten handlar också om presentation; en slags daglig pitch till efterkommande med budskapet om att du är en människa och inte ett djur. Eller som när resumé inte tänker låta den snabbt uppskattade reportern Per Torberger få fortsätta på tidningen. Något som ännu tydligare säljer in tidningens resa från någorlunda intressant branschanalys till en solkig flora av ledlöst mediaskvaller.

Alla säljer. Vill få någon annan att köpa en åsikt, smak, ett förslag. Vi säljer ligg, image, skor, religion, bekräftelse. I valutan sällskap, känsla, uppskattning, närhet och ibland pengar. Det säljs något helt fantastiskt mycket av alla till alla, från morgon till kvällens dreggelsomnande i klippansoffan framför Let’s dance med en Häagen Dazs på bröstet och en hand innanför jeansen.

Men är denna egenkonstruerade insikt någon tröst, får den mina sinnen att undvika den tillfälliga tomheten i frågan kring vad i helvete jag egentligen sysslar med?

Nä.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*