Skip to content

NÅGRA RADER OM KORREKT UTTAL

Jag var nästan tio år när det gick upp för mig att det heter pannkaka och inte pangkaka. Efter detta har jag varit noga med att uttala och stava rätt.

Runt vårt bord på jobbet så ägnades timmen före lunch idag uteslutande till en diskussion kring uttalet av Bon Iver. Musikern. När jag spotifyade honom första gången blev jag naturligtvis lite spänd och osäker över uttalet och frågade Ludvig, källan till allt nytt och modernt. ”BÅN AJVÄR” fick jag veta, tvärtemot min impuls att säga ”BÅN IVÄR”, som fransk vinter fast utan h.

Det här hände i höstas och jag kan säkert ha vidareförmedlat detta uttal till människor i min närhet, något jag idag får ångra eftersom diskussionen blossar upp igen. Marcus har nämligen hört en liveintervju med killen, där han själv uttalar det ”franskt” med tydlig referens till den kalla årstiden. Dock med positiv prefix. I tumultet börjar Ludvig skylla på Sara som det möjliga ursprunget till uttalsrekommendationen. Sara i sin tur blir lack, börjar städa sitt bord och mumlar ”struntprat”. I ett försök att rentvå sig googlar Ludde ”correct pronunciation of Bon Iver” och får flera svar, bland annat ”BAWN EE-VAY-ER” och ”BONE EEE-VAIR”. Det tydligaste tipset är dock att uttala det precis som man säger ”BONE ME THERE”. Nu är det tyst runt bordet igen. Hörlurar på.

Snart är vi mogna att reda ut det här med ”LOVÄ BRINDFORS”.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*