Skip to content

NÅGRA RADER OM TOLERANS

Varje dag är en övning i tolerans. I torsdags satt jag på X2000 till gbg, minding my own business, när en kvinna längre bak började skala apelsin. Förstår ni, apelsin. Först nåddes jag av ångorna som tog mig fullständigt off guard – den där molande utflyktskänslan från mellanstadiet slog till med full kraft och jag började orc-likt  scanna av förstaklassvagnen efter den omdömeslösa citrusfruktmissbrukaren och jag fick använda alla mina krafter för att inte rusa upp ur sätet och slita fram konsult efter konsult. Men jag satt kvar.

En del tolerans kommer med uppfostran. Många av mina barndomsvänner från det djupaste Dalarna fick helt enkelt tugga i sig sitt öde att bli främlingsfientliga, missunnsamma, misstänksamma och skvallriga eftersom deras föräldrar var det varje dag runt furubordet i köket. Har man däremot blivit matat med en någorlunda sund dos av vidsynthet och nyfikenhet ska man bara tacka och ta emot.

Annan tolerans går att träna upp. Hembränt, smärta eller att stå emot impulsen att förolämpa sura busschaufförer. Toleransnivå handlar också om att blixtsnabbt avgöra vad som inte kan passera och när det är läge att lägga sig i. En pågående misshandel, våldtäkt, rasism, mobbning eller valfri reklamkampanj från K-Rauta. Man vet när något är fel och det inte är ok att stå och se på.

Den här dagen på X2000 var apelsinskalandet ett gränsfall som satte samtliga mina sinnen i Defcon 1-läge. Men efter en blick ut på det förbipasserande Hallsberg och en tanke till alla som strävsamt försöker leva ärliga liv på den lilla orten, vann storsinnet ronden och Apelsinkvinnan klarade sig den här gången.

Med en hårsmån.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*