Skip to content

NÅGRA RADER OM MOGNA KVINNOR MED KORTA FRISYRER

Först och främst, alla har rätt att bära sitt hår lite hur de vill. God knows att jag dragit mitt strå till arkivet med tveksamma frisyrer. Och de som antingen läst mina rader om hår, eller följer utvecklingen first-hand som kronvittnen på jobbet – vet att jag inte är helt framme än vid den perfekta frisyren.

Men. Jag måste ändå ta upp det här med kvinnor som snaggar sig kort. När exakt bestämmer ni er för att klippa er som Maud Olofsson? Kommer det en dag då karriären, kroppen och själen finner varandra i en liten frisersalong på lunchen i Kista Galleria?

Nu är det inte helt, helt säkert att bara för att du är kvinna 35-45 som bollar barn, familj och titeln product manager på multinationellt företag med eget budgetansvar har exakt samma frisyr som Maud Olofsson.

Men chansen är ganska stor.

17 Comments

 1. RobTheBoB wrote:

  wtf? Precis den tanken brukar snurra runt när man ser kvinnor i samma ålder som min fru, som har … gett upp… de som inte vill betala 800 (eller vad det nu kostar) för att fixa en snygg frilla… jag brukar peka på dem, bakom deras rygg och frågra frun: Ska inte du fixa en sån frilla? Lättskött, pk, osv… Hon brukar då titta på mig med en blick som undrar om jag är helt jävla dum i huvudet….

  söndag, mars 8, 2009 at 03:57 | Permalink
 2. Lisa wrote:

  Förr var det mer regel än undantag att kvinnor klippte ”kort och praktiskt frisyr” så snart de fick barn.
  Märkligt och liksom ett tecken på ”jag har gett upp all ambition att framställa mig på finast sätt”
  Jag anser att få kvinnor passar i kort hår och har de kort hår kräver det underhåll och styling.
  En längre frisyr kan man slarva med mer. Det borde heta kort och jobbig frisyr och lång och praktisk tycker jag.

  måndag, mars 9, 2009 at 14:47 | Permalink
 3. Stina wrote:

  Många kvinnor får också tunnare hår med åren, även om man inte blir skallig. Det är inte speciellt tjusigt med långt, stripigt hår heller. Och så blir man gråhårig. Själv sitter jag – en kvinna i aktuell ålder – med långt hår och funderar just på att klippa av det. TIll skillnad från Lisa ovan så tycker jag att de flesta kvinnor egentligen passar bättre i kort hår än i långt hår. Vilket visar att det bara är en smaksak. Däremot håller jag med Lisa om att det är mycket jobbigare underhållsmässigt att ha kort hår än långt. Vilket är en av orsakerna till att mitt hår är långt. Men som sagt, detta att det blivit tunnare och att det blir allt gråare gör att även jag funderar på att klippa mitt. Det är mycket enklare att färga ett kort hår än ett långt. Det måste det vara! Jag tycker det är skitjobbigt i alla fall att färga bort mina gråa hår i det långa. Och de gråa hårstråna – även fast de är färgade – gör att det långa håret inte har samma form som det hade förr. Vi åldras – det är troligen därför många kvinnor klipper håret när de blir äldre.

  tisdag, mars 10, 2009 at 08:10 | Permalink
 4. Ludde wrote:

  Stina – jag beundrar din förmåga att ändra åsikt och smak efter förutsättningar. You go girl!

  tisdag, mars 10, 2009 at 09:50 | Permalink
 5. Jenny wrote:

  Det här talar min sambo och jag mycket om. Martin Kellerman har gjort en seriestrip om det.

  Det är en av vår tids stora gåtor.

  tisdag, mars 10, 2009 at 12:30 | Permalink
 6. Dude_the wrote:

  Hört följande förklaring:
  Klimakterie = grymma svettattacker = pälsmössa av!

  tisdag, mars 10, 2009 at 12:42 | Permalink
 7. Jens wrote:

  Jag såg ett program på tv en gång som handlade om en privatdetektiv i usa. Hans inriktning var att avslöja män som var otrogna mot sina fruar. Fruarna var alltså hans kunder. Enligt honom hade hitills 100% av hans kunder exakt den frisyr du nämner.

  Just saying.

  tisdag, mars 10, 2009 at 18:20 | Permalink
 8. Gunilla wrote:

  Hmm, som medelålders kvinna med långt hår (av praktiska, ekonomiska och tidsmässiga skäl) undrar jag om det är möjligt att hitta en man i samma ålder som inte rakar skallen…………

  Önskar förresten att jag kunde ha kort hår – det är så snyggt!

  tisdag, mars 10, 2009 at 22:05 | Permalink
 9. Lisa wrote:

  hm. visst om håret blir tunnt och svårt att ha längre så förstår jag att man då väljer en kortare frisyr, men det tycker jag inte stämmer om man ser de som klipper den lilla korta praktiska icke-frisyren. håret ser oftast ganska normaltjockt ut. spretigt men normalttjockt/tunnt.

  En snygg page till haklinjen är tex fint å inte särskilt långt, men när håret knappt når nedanför örat så undrar jag hur de tänkte när de gick till frisören. eller hur frisören tänkte?

  vad jag menade var inte att det inte finns några snygga korta kvinnofrisyrer men att just de frisyrer som Olle tar upp är ändå de dominerande av någon märklig anledning.

  Män över 50 har oftast inte så roliga frisyrer heller för den delen. snaggat o trist.
  sällan några längder även om hårväxten skulle tillåta det. min svärfar (som är 60år) ser ut som en miljon dollar, mycket för att han faktiskt vågar ha lite längre hår än standard 1-3cm.

  onsdag, mars 11, 2009 at 09:54 | Permalink
 10. Jens wrote:

  Touché! Gunilla :)

  onsdag, mars 11, 2009 at 14:07 | Permalink
 11. Totte wrote:

  … Jag skrev just över alla min möjliga Pappadagar på min fru, i sånna här lägen är ett par månader lååång tid.

  onsdag, mars 11, 2009 at 22:37 | Permalink
 12. Ulrika Good wrote:

  Inte bara frisyren är Maud Olofssons. Även glasögonen. Hon är en av vår tids största fashion icons.

  fredag, mars 13, 2009 at 10:23 | Permalink
 13. Ulrika Good wrote:

  Vilka flänga rubriker det blev här då. Jag skulle aldrig ha självmant skrivit en rubrik som slutar med ”Hon är”

  fredag, mars 13, 2009 at 10:24 | Permalink
 14. nagrarader wrote:

  Jodå, ni västkustingar hänger ihop – det är något Gessleskt med din rubrik ”Hon är”. Melodifestivalen 2010?

  tisdag, mars 17, 2009 at 16:37 | Permalink
 15. nagrarader wrote:

  Yes, glasögon är en gåta. Det är nästan värt några rader.

  tisdag, mars 17, 2009 at 16:38 | Permalink
 16. kekködla wrote:

  vi tanter blir inte bara skalliga upptill…please lite respekt o medkänsla!

  tisdag, juni 9, 2009 at 17:05 | Permalink
 17. Myo wrote:

  Because it feels good! Also some of us go through numerous amount of chemo therapy and loose our hair and when it
  grows back it is so different in colour and texture the only way you can handle your ”new hair” is a short do. Also once you’ve been completely hairless, it just doesn’t feel right with lots of hair up top. So don’t be so quick to judge mature women with
  short hair.

  fredag, juli 17, 2009 at 16:40 | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*