Skip to content

NÅGRA RADER OM DOLLARN

Dollar, nu tar du det jävligt lugnt. Jag ska till NY senare i vår och du får fan ta och sitta i båten ett tag till.

Man skulle kunna skita i samtliga makroekonomiska teorier om korsväxelkurser hit och dit. Det enda man behöver göra för att se när kronan kan tänkas rasa och dollarn toppa är att kolla i min almanacka. Like clockwork. Låt säga att jag funderar på en road trip till Hilton Head Island. Dollarn upp. Inställd filminspelning i LA. Dollarn ner.

Har läst mängder av finansiell teori kring detta. Allt från Bretton Woods-avtalet till någorlunda aktuell cross-currency analysis. Men det är först nu jag förstår det känsliga förhållandet mellan världens sinsemellan flexibla värdemätare. Det vi kallar pengar. Som jag ska köpa hummer, hyrcab och miller för.

Allt kommer tillbaka till min almanacka.

När jag passerar immigrations på Newark får växelkontoren frispel. Eller ska jag någon annanstans kan man ge sig fan på att den obskyra valuta som råkar råda får hicka för första gången på hundra år.

Så vill du veta hur kronan står mot Yen inför din tokyoresa, eller om det fortfarande är prisvärt att semestra i Kapstaden. Kolla min almanacka.

6 Comments