Skip to content

NÅGRA RADER OM ALEXANDER SKARSGÅRD

Ja, jag har något av en söt tand för krigsfilmer, collegefilmer och highschoolfilmer. Ibland som kombo. Krigsfilmer kan vara intressanta eftersom de inte sällan blottar den ideologi som filmmakarna prenumererar på. Alla som sett t ex ’We were soldiers’ av och med fullblodspuckot Mel Gibson vet hur 138 minuter krigshetsande amerikanskt pekoral kan vända ut och in på varje sund mage. Senaste filmupplevelsen i den kalibern stod Kevin Bacon för i den genomusla republikanska beställningsfilmen ’Taking Chance’.

Så snubblade jag på HBO’s Generation Kill, och blev fast. Visst vilar det något homoerotiskt över uppumpade Marines fulla av sig själva, och vem har inte kollat in volleybollscenen i Top Gun både en och trettiotre gånger med ett leende. Killar gillar muskler, vapen, stora fordon och välartikulerad kaxighet.

Det sistnämnda är nyckeln till Generation Kill. Manuset är tajt och man får skruva upp volymen i hörlurarna för att inte missa varje nyans i de stundtals långa, hårda och skarpa ordväxlingarna. På army lingo dessutom. När jag såg Alexander Skarsgård svischa förbi blev jag först iskall. Helvete, det här som jag trodde skulle vara bra. Pappan har ju gjort något av en sydowsk karriär med en radda udda svengelska roller i välbetalda produktioner. Sen kom sonen som jag inte haft koll på sedan han sprängde en bensinmack i Zoolander eller kufade sig genom några avsnitt av ’True Blood’. I Generation Kill är han riktigt bra som gruppledare i en skeptisk men aggressiv marinkårstrupp på väg mot Bagdad.

Min fru suckar när jag maniskt tar mig igenom avsnitt för avsnitt (totalt 7) och jag backar patetiskt upp mitt sträcktittande med grunda påståenden om att ’det här är bra’ och hur det skildrar Irakinvasionen på ett ’nyanserat sätt’. Egentligen faller jag pladask för dialogen, regin och karaktärerna. Visst, serien kommer att locka ännu fler tonårspsykopater till marinkåren. Men poängen är förutom ett oundvikligt glorifierande av soldatyrket – att USA gjort bort sig fullständigt i Irak. Men Skarsgård gör inte bort sig.

2 Comments