Skip to content

NÅGRA RADER OM BOLLKÄNSLA

Hittade mig själv ute på Bosön en dag. Ja, inte bara mig själv – utan med fotograf, ad och mängder av prylar för en plåtning. Inte alls i något sportigt ärende alltså. Men väldigt mycket sport runt omkring oss. Det sprangs, hoppades, stretchades och lyftes skrot till höger och vänster. I ett hörn stod en tjej med tränare och kastade ett spjut rakt in i en madrass. Om och om igen. När man vistas i sporthallar blir man lite smittad, och eftersom Bosön är juvelen bland jumpasalar är det en miljö som väcker.. sportkillen i mig.

Jag var aldrig bäst på någon sport. Gick från längdåkning till hockey, fotboll, handboll, volleyboll och golf (förlåt). Lite som min musikkarriär: blockflöjt, klarinett, piano, tvärflöjt, trummor. Väldigt glad att myspace inte fanns.

Men tillbaka till sporten. Det bor nämligen en tro i varje medelålders man att man har rätt bra koll. Alla kryddar sina ”idrottskarriärer” lite, och nästa gång det kommer fram en boll på företagspicnicen – ta en titt på hannarna. De börjar trixa. Skitdåligt såklart och med en påklistrad irritation som i ”fan vad jag legat av mig med trasan” eller ”haha, det var ett tag sen” följt av några vansinnigt dåliga överstegsfinter mot Björn på ekonomin. Utan att spilla ölen.

Det var ungefär detta som hände mig på Bosön. Jag står där i vår grupp av svartklädda utomjordingar då en vollebyoll kommer studsandes. Rakt mot mig. På andra sidan ett jättehögt skyddsnät står två elitlag av 16-åriga tjejer och väntar på bollen. Som nu är framme vid mina converse. Shit. Ok. Sparka tillbaka den är uteslutet, så jag tar upp den med händerna och liksom springer fram mot nätet. Inte för fort, utan lite coolt långsamt, men bestämt. Sen kastar jag bollen öööver nätet. Men jag får liksom ingen kraft i kastet, och min tajta jacka hjälper inte till speciellt bra. Bollen når inte ens halvvägs upp utan dör någonstans mitt i nätet och kommer tillbaka. Tjejerna tittar. Händer på höfter.

Detta gör jag tre gånger. Kastar bollen rakt i nätet alltså. Jag får en blackout och fattar inte riktigt vad det är som händer. Inte förrän en av tjejerna tröttnar, går fram och lyfter upp nätet från golvet och säger:

- Du kan rulla den här också.

10 Comments