Skip to content

NÅGRA RADER OM DUELLER

Det finns fortfarande en lång rad moderna dueller att ta del av i samhället. Då och då engagerar sig män (oftast män) i den gamla konstarten att utmana varandra på liv och död. En försiktig vardagsvariant senaste åren har varit facebook, alltså i prestigemöten mellan bekanta som står ungefär lika i rang, och därför inte vill ’ge sig’ och adda den andra först. Denna duell kan hålla på i år.

Men det finns en betydligt mer explosiv och intressant duell, mycket mer monte cristoesk: att berätta vad man har i lön. Du har två hannar, i samma rang som chitt-chattar på en fest. Man känner på varandra. Kanske har man snuddat vid ämnet genom åren men aldrig gått på attack. Så plötsligt kommer det:

- Du, vad har du i lön?

Man märker duellen på en nanosekund genom att det bildas en liten vag ring av oro runt kombattanterna. Människor harklar sig, häller upp ett nytt glas Pol Roger. Mottagaren av det första sticket bleknar och inser attackens allvar och det oundvikliga och direkta behovet av en svarstaktik. Innan man blöder ut. Märk väl, att i denna fas av duellen vika ner sig genom att hävda sin personliga integritet, eller privata behov av att inte outa sin inkomst – är för de flesta hannar inte längre möjligt. Enda vägen framåt är att snabbt parera och i samma rörelse rikta ett blixtsnabbt hugg tillbaka. Allt helst i ett enda andetag:

- 45.000. Plus bonus om det går bra. Så, vad har DU i lön förresten?

Person ett hade både räknat med denna motattack men ändå räknat bort den. Törsten efter det första hugget var så stort att spagettikänslan av att plötsligt förlora initiativet helt undervärderats. I det här skedet av duellen går allt i trans. Två bleka ansikten som tomt men stramt leker en dödsdans med allt som insats. Självklart måste hannen parera motattacken och, även om det gör fruktansvärt ont, bemästra den med grace och självklarhet:

- 38.000 och så bil. Kan representera en del också.

Nu vet alla i rummet att duellen är över och den matrixlika warpzon som för några sekunder tagit över tid och rum återställs till det normala. Färgen och ansiktsmotoriken hos duellanterna, den tar dock någon halvtimme på sig att komma tillbaka.

7 Comments