Skip to content

NÅGRA RADER OM ATT BARA 'DRA IVÄG'

Sverige. En kall, sönderskattad, överskattad halvö av folkhemshybris. Etablerad fantasi: Svenskar är roligast, reser mest, har högst utbildning, är snällast mot barn, har mest jämställda hushåll och företag, bäst socialförsäkringar, vackrast natur, hållbarast vägar, friast allemansrätt, smartast ingenjörer, sundast moral, mest rättvisa demokrati, snyggast tjejer, är bäst i tennis, skidor, ishockey, har störst förmåga att medla mellan galna nationer, finast forskning, starkast valuta, mest innovativa exportföretag, coolast kläddesigners, intressantast indiepop, mest kontemporära formgivning av allt mellan himmel och jord. Och så midnattssol. Denna förbannade midnattssol. Verklighet: Thomas Östros. Sverige är som Thomas Östros, varken mer eller mindre. Som en ilsken analflik. Thomas Östros tar död på all form av livslust i varje rum han kliver in i. Om inte alla hunnit fly.

Detta är skälet till att alla parmiddagar i Vasastan med omnejd handlar om kvadratmeterpriser, tjänstemannakarriärer, hantverkare, klinkers samt att man (när whiskyn kommit fram och de två 32-åriga herrarna slagit sig ner i varsin faux Barcelona fåtölj medan tjejerna sitter kvar och pratar relationer) bara borde ’dra iväg’.

’Dra iväg’, mina vänner, är nutidens stora dröm. Det är trettioåringens MQ-ifierade revolution där han ställer sig på muren och vädrar sin kvävda vision om ett liv i frihet, under ett apelsinträd i Sydafrika med fiskespön på jeepen och fem vackra barn i sin famn. Långt bort från Thomas Östros.

Man borde bara ’dra iväg’. Liksom.

Handen upp alla som någon gång sagt det.

5 Comments