Skip to content

NÅGRA RADER OM CYKELFOLKET

Nej, Robert Broberg, stan är inte full av vatten. Däremot är den full av duktiga cyklister. Duktiga som i präktiga. Mössa-under-hjälm-präktiga. Ryggsäck-på-kostym-präktiga. Vanligtvis flyger jag fram ostört på min italienska ängel, men då mitt yrke just nu för mig på lite olika vägar har jag de senaste veckorna hittat mig själv i morgontrafiken längs Skeppsbron. Och när jag säger trafik, menar jag det veritabla lämmeltåg av ovan nämnda tjänstemannapendlare.

Aaaalright, man ska följa trafikreglerna i stort och bära hjälm. Men så länge Stockholms ‘cykelbanor‘ ofta och oväntat slutar i tomma intet, bilar parkerar i cykelbanorna, man inte får ta cykeln på buss och tunnelbana, och stadens trafikplanerare ägnat ca 1,5 minut åt den enorma ökningen av cyklister i stan – så förbehåller jag mig rätten att ta mig fram där jag behöver, med- eller motströms, samt med en sund och lagom respekt för rött och grönt ljus.

Poängen med cykel är att ta sig fram snabbare än med bil. Men när jag står i havet av billiga regnställ på två hjul som så svenskt ställer sig i en lång kö bakom rödljusen längs Skeppsbron – undrar jag om vår kollektiva känsla för frihet är så stukad av jante och mellanmjölk att vi inte ser det absurda i denna överduktighet. Jag försöker glida förbi i bilfilen och känner hur blickarna bränner i ryggen.

Så där gör man bara inte.

6 Comments

 1. hplus wrote:

  Perfekta iakttagelser. Tänket är väll att man skall stå i bredd FRAMFÖR alla bilar, eller? testade detta och det luktade bränt hår från nacken

  onsdag, oktober 21, 2009 at 15:24 | Permalink
 2. Sanlo wrote:

  Ha! Samma uttryck använder min kära mor om allt sådant som ej går att diskutera/resonera om. ”Så GÖR man bara inte”. Går att applicera det mesta.

  onsdag, oktober 21, 2009 at 19:02 | Permalink
 3. Fröken Kysk wrote:

  Jag önskar nog faktiskt att lite av den präktiga överduktighet som tydligen präglar cykeltrafiken i Stockholm skulle smitta av sig lite på Uppsala. Här råder nämligen total cykel-anarki, trots cykelbanor högt och lågt och överallt, eller kanske just därför.

  torsdag, oktober 22, 2009 at 10:31 | Permalink
 4. Christian wrote:

  Jag hatar cyklister. jag går och äger därför stan. Jag skulle kunna stå ut med cyklister om de inte vore så förbannat ”duktiga”, följer trafikreglerna som analfixerade dårar och kräver att ALLA gör som dem. Dra åt helvete, säger jag, och kom igen när ni blivit mänskliga.

  lördag, oktober 24, 2009 at 22:58 | Permalink
 5. Bobby wrote:

  På skeppsbron är det ett intressant när total road rage möter så gör man bara inte-tänk. Himlande med ögonen, stressade nackaboende på racer och kulturtanter med blommönster på cykelkorgen blandad med ren o skär skräck när bussen svänger ut mitt i cykelbanan. Tänker av nån anledning alltid på sekvensen i L.A. Story där det är jaktsäsong på motorvägen och mår genast bättre.

  söndag, oktober 25, 2009 at 00:47 | Permalink
 6. Ludde wrote:

  ”Du ger oss andra dåligt rykte!” skrek en cykelbyxeklädd farbror med stora lår när han dundrade förbi mig häromdagen. ”Oss andra”. You people.

  tisdag, oktober 27, 2009 at 21:47 | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*