Skip to content

NÅGRA RADER OM FRUKT I MAT

Stod som vanligt i ett reklambyråkök och åt gratis frukost. Hungrig, lätt stressad, och så kommer en obehaglig sensation mellan de bakre tänderna – en nöt. Inte bara stämde nötens beska, torra närvaro extremt dåligt överens med smörgåsens övriga deltagare. Den kilade fast sig, ungefär som att inte ens nöten kände sig bekväm med resten av mackan.

Reklambyråer köper dyrt bröd från coola bagerier. Vita frallor med smält ost på verkar vara helt ute. Nu ska allt komma från bagerier med förkärlek/hybris när det gäller att experimentera med frukt och nötter. Vilken desillusionerad människa började med frukt i mat? Som mandeln i gröt. Stekta bananer i den vulgära kompositionen vid namn Flygande Jakob. Fuck you Jakob. Och så Tomas Brolins favoriträtt, Hawaiipizzan. I Mora hade vi ett speciellt ord för de som åt sånt.

Allt detta passerar medan jag besviket iakttar min fräscha mediafrukost. Brödet visade sig lömskt nog även innehålla russin. Alla vet att russin hör hemma i små röda tablettaskar. Inte i form av skogens snor i mat. Men brödet har inte givit upp, utan kommer med det absoluta dråpslaget mot varje frisk smaklök: torkade persikor.

Vi pratar om resterna från något experiment som USA serverade på Guantanamo till Amnesty lyckades stänga ner CIA’s provkök. Sånt bröd äter vi på reklambyråer.

Men frukt och nötter är naturligtvis inte onda i sig. De kan gott leva ett värdigt liv i sina rätta element. Bara inte i min mat.

10 Comments