Skip to content

NÅGRA RADER OM OBSOLETA BREVFÖRSLUTNINGSLÖSNINGAR

Titt som tätt får jag korrespondens från Försäkringskassan. Inte för att jag är speciellt sjuk eller skattefuskande, tror det har mer med min familjebildning att göra. Hursomhelst så är det djupt inrotat att reagera lite skakigare på ett myndighetsbrev i brevhögen, än andra brev. Brev från myndigheter kan generellt ha ett psykiskt krävande innehåll, och från en pengahanterande instans som Försäkringskassan, CSN eller Skatteverket är det med helt oförklarliga dubbla hjärtslag man närmar sig cellulosahotet. Man vill bara ha tittandet överstökat. Alltså blir breven från Försäkringskassan rena tortyren eftersom någon svagt sadistisk administratör med otippad beslutandemakt klubbat igenom det fortsatta användandet av sk helt omöjliga kuvert.

De omöjliga kuverten är en teknisk labyrint av blindgångar och spratt. Först snurrar man papperskakan i handen femton gånger för att försöka upptäcka var perforeringen börjar, och om alla sidor på kuvertet är perforerade, och om ett framgångsrikt öppnande av samtliga perforeringar krävs för att avancera närmare kärnan. När man sedan ger sig på perforeringarna är tumregeln att applicera ca 50 newtonmeter tryck längs sidorna i en jämn och plågsam nagelrörelse för att inte själva rivandet ändå ska lämna brevet i ett tillstånd mer likt en 4-årings dagiscollage om hösten, än ett viktigt brev. När du argt slitit bort de sista kanterna kommer du äntligen till innehållet där dock flera viktiga meningar delvis följt med pappersremsorna vid dina fötter. Apatiskt fokus har nu åtminstone ersatt den initiala myndighetsfrossan och ögonen släntrar snabbt igenom de obegripliga siffrorna vars syfte är att meddela hur många dagar med sjukpenningnivå jag har kvar för mitt barn och hur många dagar med lägstanivå. Vad nu det betyder. Läser mig till 1,000. Fantastic, jag har tusen dagar att plocka ut i pappaledighet kvar. Nä. En dag va? Eller? Nu går det dock inte att vika ihop brevet, eller sätta in det i en normal pärm, eftersom perforeringarna resulterat i att handlingen består av flera lika stora nästan A4-bitar. Längst ner står det ’Kontakta oss om du är osäker på hur många dagar du kan ta ut eller om du vill ha mer information’.

De försöker bara psyka. Får inte gå på det. Får inte.

One Comment