Skip to content

NÅGRA RADER OM VECKONUMMER

Om någon sa att jag fyller år vecka 48 skulle jag missa min egen födelsedag. Vilket är ungefär vad som händer mig hela tiden. Veckobreven från dagis och skolan nyttjar ständigt denna svenska vana att prata veckor istället för faktiska dagar. Effekten är att jag gör matsäck till min dotter och packar gympakläder till min son när det ska vara tvärtom. Man KAN tycka att jag som förälder och allmänt deltagande i ett av den västra hemisfärens mest utvecklade samhällen BORDE kunna håll koll på detta. Men vet du, jag kan det bara inte. Det är en blockad gång i min hjärna. Veckonummersynapsen har slutat fungera, om den nu någonsin var aktiverad. Vilken förläst samhällsplanerare uppfann veckonummer? Förlåt min bittra och någon negativa ton, men jag berörs av precisa datum och stängs av vid användandet av deras frigida kusin: veckonumret. Eller hur känner du själv för att ”Invasionen av Normandie inleddes vecka 23, 1944″, eller ”älskling jag ser fram mot vår bröllopsdag vecka 29″. Veckonummertourette är även vanligt i yrkeslivet där inget längre sker i ”innan jul”, ”runt lucia” eller rent av ”15-18 december”, utan tydligen kort och gott vecka 51.

Nä, nu enas vi om att använda datum så som det var tänkt, ok?

17 Comments

 1. Victoria wrote:

  Ja, nu gör vi det, använder datumen så man slipper komma i almenackan när det är.

  måndag, oktober 26, 2009 at 15:23 | Permalink
 2. Dabitch wrote:

  HaleluYEAH man. hatar veckonummer.

  måndag, oktober 26, 2009 at 15:52 | Permalink
 3. Tehataren wrote:

  Hear hear!
  Veckonummer är en styggelse!!!

  måndag, oktober 26, 2009 at 16:12 | Permalink
 4. Anna wrote:

  För att inte tala om att olika länder har olika sätt att räkna veckor så vissa år är en vecka i Sverige en annan vecka i t ex USA. Kan bli rätt jobbigt när man jobbar globalt…

  måndag, oktober 26, 2009 at 17:12 | Permalink
 5. Apa i England wrote:

  You got that right! För att gnugga vidare på den globala ..öh…insighten, används veckor inte i England så vitt jag vet? En del ”week beginning the 19th” etc. Men det är väl ungefär det.

  måndag, oktober 26, 2009 at 17:32 | Permalink
 6. Marcus Göransson wrote:

  Bäst var när vår gamle VD (Jonas) sitter och pratar om det viktiga möter vi har på fredagen i v. 38. Alla var helt vilse och förvirrande. Efter ett tag visade sig att han helt enkelt menade dagen efter. Fredagen alltså…Veckonummermanina.

  måndag, oktober 26, 2009 at 17:38 | Permalink
 7. Lotta wrote:

  Helt OK för mig! De enda veckonummer jag lyckas hålla ordning på under året är vecka 1, semesterveckorna (oftast 28-31) och möjligen vecka 52, i övrigt är det helt blankt.

  måndag, oktober 26, 2009 at 19:39 | Permalink
 8. Dan wrote:

  Har samma problem. Ett tips är att kolla geniala vecka.nu. Och med klocka.nu klarar jag sommar/vinter-tids dilemmat också.

  måndag, oktober 26, 2009 at 20:09 | Permalink
 9. nagrarader wrote:

  Tack för allt stöd kring det här med veckonummer. Kände på mig att fler led. Tack.

  måndag, oktober 26, 2009 at 22:34 | Permalink
 10. hplus wrote:

  Jag vill på intet sätt mästra, folk i min omgivning, för nära nästan, använder sig av fraser såsom helgen efter pingst eller veckan före allahelgona. Jag brukar då lugnt ignorera, och vet att de ringer om de saknar mig vid middagen vid 7, då runt pingst.

  måndag, oktober 26, 2009 at 22:48 | Permalink
 11. Tehataren wrote:

  hplus, vi förstår också varandra.

  Det finns ETT system, som är globalt och väl definierat. Det är datum. Amerikaner och framförallt engelsmän har djävligt märkliga sätt att skriva det på, men datum är datum. Det är ointressant om vi är hemma för att Jesus dog eller föddes eller höll en predikan. Det viktiga är att något ska hända och att man ska vara någonstans då, eller ha åstadkommit något till dess.

  Pingst, v34 eller fredagen efter nästa fullmåne är nonsens. 11/6 blir bra, tack.

  Helst skulle jag se ett system utan månader, faktiskt. Dag 342 bara. För jag kan aldrig hålla reda på hur många dagar det går på vilken månad heller, och kom inte med ramsorna. De funkar inte.

  tisdag, oktober 27, 2009 at 09:03 | Permalink
 12. Ninni wrote:

  Skulle aldrig klara mig vore det inte för http://vecka.nu/.

  tisdag, oktober 27, 2009 at 15:06 | Permalink
 13. Kalle wrote:

  Jag brukar kontra veckonummeranvändandet med att konsekvent använda namnsdagar. Om någon säger ”men då säger vi tisdag vecka 33, ok?” så säger jag ”Njae, egentligen skulle Harald passa mig bättre, eller Gunnel, på förmiddagen”.

  Lika roligt varje gång.

  onsdag, oktober 28, 2009 at 11:12 | Permalink
 14. MM wrote:

  Fantastiskt rolig blogg, hittad för ett par månader sen. Läser den så ofta jag behöver skratta och det funkar alltid. TACK

  torsdag, oktober 29, 2009 at 22:20 | Permalink
 15. Monologuer wrote:

  ”Kan du luncha antingen den 23, 24 eller 25, dvs. måndag tisdag eller onsdag i november?”
  ”Jag är på semester mellan den tjugoförsta december till och med den tjugosjunde.”

  Kan du luncha vecka 45?
  Jag är på semester vecka 52.

  Ekonomi. Året har ändå 52 veckor. Ska vi ta bort månader också?

  Skicka namnsdagarna till avrättning först i så fall :)

  fredag, oktober 30, 2009 at 10:54 | Permalink
 16. nagrarader wrote:

  Det där med vecka.nu är bara uppfunnet av veckonummerlobbyn, passa er jävligt noga för denna sajt

  lördag, oktober 31, 2009 at 13:17 | Permalink
 17. Tehataren wrote:

  Monologuer: Ja.
  Månader är också en styggelse, uppfunna av någon som inte hade klocka dator eller andra hjälpmedel. De hade dessutom ett elände i det att de var tvugna att pussla så att vissa månader är 30 och andra 31 dagar. Med ytterligare undantag som är hjälpligt lätta att lära sig, men… VARFÖR?

  Kan du dag 247 eller 248? Nej, jag har semester från dag 245 till 251.

  Att behålla veckan med veckodagarna som koncept fyller faktiskt en funktion, i det att det har visat sig rätt lagom att jobba fem dagar och vila två.

  Men varför veckonummer? Det är hopplöst!

  tisdag, november 3, 2009 at 13:12 | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*