Skip to content

NÅGRA RADER OM SAAB

Saabs nedläggning är som Foppas comebacker. De vägrar upphöra. Vi tror att nu. Men vi kommer kanske att få uppleva en lång period av (precis som i Foppas fall) recyclade tidningsrubriker. Det finns ett hopp, kanske många tycker. Hopp om vad, exakt?

Ingen vill ha Saab, eller åtminstone betala för det. I den lärobok av nyss bortgågne Paul A Samuelson fick jag lära mig allt om pris, tillgång och efterfrågan. Trollhättan ain’t got it. Jävligt trist att ytterligare en svensk industribygd ska behöva lida av den folkhemsmyt som fortfarande lever kvar från det gamla Sverige. Planekonomins Sverige där alla hade rätt till ditten och datten och att regeringen skulle steppa in direkt en frisersalong i Pajala hotas av konkurs. Maynard Keynes kanske hade ett gott öga till vår forntida modell, och i teorin gillar alla tänkande människor Maynard Keynes. Men i praktiken är det fortfarande Adam Smith och Milton Friedman som leder. Tyvärr.

Ingen traditionell biltillverkare vill eller kan alltså köpa Saab. Har vi då inte lärt oss att vända på situationen? Det är ju detta all entreprenörsteori har handlat om på sistone. Utmana konventionen. Göra tvärtom.

Alltså borde Apple köpa Saab. Flytta utvecklingsavdelningen till Cupertino. Första serien iCar i nedbrytningsbar korian signerade på karossinsidan av Steve Jobs. Man fyller bilen med det innehåll man vill ha. Kommer i svart och vitt.

Den bilen skulle åtminstone jag vilja un-boxa.

4 Comments