Skip to content

NÅGRA RADER OM VÅFFELSTUGOR

Kort fundering kring våffelstugan. Det intill orimlighet upphöjda vinterfikafenomenet. För tro mig, det finns en tyst kollektiv överenskommelse om att våffelstugan utgör det finaste av mys i hela vintersverige. En av de absolut vanligaste fraserna på våra skidorter råkar också vara ”Åh, det finns en våffelstuga 4 mil härifrån, kan vi inte alla åka dit?”

Man kan försöka att försiktigt dra sig undan syltmobben och stjäla en stilla stund med martini och vanity fair i hotellobbyn medan övriga sällskapar i allmogeparadiset. Men icke. Att neka våffelstugan är att häda. Likställt med att inte vilja bada på sommaren. Alla ska bada.

Den prassliga goretexsamlingen får akut gräddvittring och klär maniskt på sig arton lager dunkläder. Man måste nämligen åka skoter till våffelstugan. De ligger aldrig runt hörnet, utan alltid en bit upp på fjällä. Väl där är det bara att grensla de obligatoriska renskinnen på de stenhårda långbänkarna och mysa in sig bland furun. Nu jävlar ska det ätas hjortronsylt.

Alla ska äta.

2 Comments