Skip to content

NÅGRA RADER OM KRÅNGLIGA BESTÄLLNINGAR

’En latte machiato på lättmjölk tack’.

I morse. Strosade för ovanlighetens skull ut i kvarteren för att ta en kaffe och en ostsmörgås. Hör ju hur gubbigt det låter, men det var exakt detta jag var ute efter. En kaffe. Och en smörgås.

Två saker slår mig. Det ena är att det bara jobbar en enda tjej bakom disken på varje glossyfik, oavsett längd på kön. Hon gör dessutom allt från grunden, en person i taget. Det andra är att samtliga som ska beställa kaffe har simultant någon på tråden i sina iPhonelurar och ojar sig över att de ska vara på mötet om EN minut. Ändå beställer de uteslutande varianter av kaffe och mjölksubstitut som i varje enskilt fall kommer ta den ensamma tjejen tio minuter att få ihop.

Först Mocco. Varje beställning framför mig är som unika schweiziska urverk. Obegriplig precision och detaljer man aldrig kunnat drömma om. Snart jag, men först ska en riktigt föräldraledig pappa bara bulla upp ett specialskrivet fikarequiem för sina två smådöttrar. För säkerhets skull en ton i taget. När de till slut provsmakat sig igenom samtliga smoothiesmaker och enats om vad de små flickorna vill ha, ändrar han sin ursprungliga kaffebeställning till, en latte.

En latte är ingen avancerad beställning, jag vet. Därför undrar jag varför all personal på dessa bruschettahak storögt tar sig an uppgiften som om det vore historiens första hjul som ska skapas.

Jag lämnar Mocco och går till Espresso Bar bredvid Mornington. Förlåt, men jag har aldrig hört så många varianter på mjölk eller mjölkliknande vätskor nämnas på trettio sekunder. Det var en veritabel mejeripingismatch mellan den ensamma tjejen bakom disken, och businesskvinnan med iPhonelurar och EN minut till sitt möte.

Mjölk, liksom.

Vidare till nästa ställe. Bageriet Kringlan. Bingo. De har allokerat en ansvarig för kaffet och en för mackorna. Men vid det här laget är jag själv så indoktrinerad i krångelbeställandet att jag hör mig säga:

-En surdegsfralla med ost och skinka tack. Helst utan valnötter. Att ta med.

2 Comments