Skip to content

NÅGRA RADER OM MIDSOMMAR

Akt 1. Tvekan. Vad ska vi göra i midsommar? Förhalar, säger nja, kan man inte vara lite spontan, hinner inte planera, ända till bara tjejens kompisgäng återstår. Alla ’ska dra ut i skärgårn’. Du känner bara tjejens kompis.

Akt 2. Ankomst. Efter tre felkörningar och två bilfärjor är ni framme. Tjejen försvinner med sin kompis. Du bär in väskor till en gäststuga.

Akt 3. Mingel. Tjejen spårlöst borta. Du hittar köket med ett killgäng där alla känner varandra står och pratar båtar och båtpriser. Du blir passiv. 32 fot, vad är det i meter, typ.

Akt 4. Fixa lunch. Ska man hjälpa till eller inte? Du lämnar killgänget och hittar de duktiga tjejerna som dukar fram. Du står i vägen. Börjar ställa ut stolar istället. Torkar bort regnvatten från vaxdukar med handflatan. Kollar din iPhone.

Akt 5. Lunch. Du hamnar på kortändan. Vid killgänget. Alla har tenniströjor.

Akt 6. Lekar. Femkamp, kasta hammare i hink, pil. Din tjej är borta igen. Du hittar någon annan att prata med som inte heller känner någon. Hon är controller. Och har precis börjat spela golf. Du väger på hälarna i vått gräs med rosé i sprucket plastglas. Säger att du ska hämta en jacka i bilen. Kollar din iPhone.

Akt 7. Bädda. Medhavda lakan i fuktig stuga. Krångla med påslakan i gnisslande säng. Hälla upp mer vin ur flaskan du sparade i väskan.

Akt 8. Hänga. Folk sitter i smågrupper och kurar med fleecetröjor. Killarna pratar båtar och båtpriser. Du erbjuder dig att diska.

Akt 9. Grilla. Killarna har bastat medan du diskat. Grillen tänds. Din tjej undrar om inte du skulle kunna hjälpa till att bära ut stolar och duka. Iskall rosé i immiga spruckna plastglas. Robyn i portabla datorhögtalare. Du sveper och rycker upp dig.

Akt 10. Fest. Du börjar bli full. Pratar länge i köket om att följa sina drömmar. Klockan är plötsligt ett. Hälften har gått och lagt sig. Robyn i datorhögtalarna.

Akt 11. Full. Du försöker få upp fel gäststuga. Vet inte hur du kom till rätt säng. Somnar med kläderna på, ovanpå täcket.

Akt 12. Frukost. Vaknar bredvid din tjej som sover i andra sängen. Alla går runt i fleecekläder och plockar papptallrikar och spruckna plastglas från blöta utebord ner i svarta sopsäckar. Ingen pratar. Bara lite om båtar.

Akt 13. Hemfärd. Ni hade egentligen tänkt stanna hela helgen. Men passar på att ta en dag i stan också. Skönt att få massa gjort som man annars aldrig hinner.

5 Comments