Skip to content

NÅGRA RADER OM VAD MAN KALLAR VARANDRA OM MAN HAR BARN IHOP MEN INTE ÄR GIFTA

Har i efterhand upptäckt en av fördelarna med att gifta sig innan barnen kom. Observera att det finns fler fördelar med just mitt äktenskap men de hinner jag inte gå in på just nu. Med äktenskapet fick vi ett standardvokabulär på köpet. Man och fru. Hustru. Äkta maka.

Men. Om man har barn, bor ihop, men inte är gifta. Vad kallar man den andra då?

Har möjligtvis med ålder att göra, lite. Jag menar, är man superung kommer man undan med ‘min tjej’ väldigt länge. Bruden. Nästan att man inte fattat att det är en unge med i bilden. Väldigt mycket camobrallor på Citygross.

Men i takt med att småborgerligheten kryper in på den mörkbetsade ekparketten känner de flesta att deras nystartade tjänstemannakarriärer måste matchas av ett seriösare epitet på sin barndelande partner. Vår samtid föreslår då ordet ‘sambo’ som den korrekta termen. Ordet sambo ingår även bland de mentala bilder, jämte ’öppna sår’ och ‘skatterevision’, som män med preejakulatora problem tänker på i avgörande sängögonblick.

Sen har vi det mer grottbetonade ‘min kvinna’. På engelska låter det något bättre, väldigt rått, ganska sexigt. Signalerar ett kärleksfullt ägandeskap. Men på svenska låter det lite danskt. Fryntligt, köttigt, svettigt.

Vidare har vi den något tillkrånglade skämtvarianten ‘mamman till mina barn’. Kvalar dock in i samma humorfack som att svara ‘Jag vet inte’ på frågan ‘Har du barn?’.

Det här är min partner’. Alla gör ju som man vill, men jag skulle hellre konsekvent bli presenterad som röven än som partnern.

Det sista jag kan komma på är att säga den andres förnamn rätt upp och ner. Inga krusiduller, inga förklaringar. Helt klart den mest dramatiska varianten. ‘Det här är Sara’. Vilken cliffhanger! Men i värsta fall kommer frånvaron av djup i presentationen skänka henne ännu mer oseddhet och i slutändan jobba mot dig.

Nä nu vill jag veta. Vad säger ni som befinner er i denna situation?

11 Comments