Skip to content

NÅGRA RADER OM ATT LÄSA

När jag läser en text (mail, sms, lapp) av någon som jag vet hur den låter, så läser jag alltid med den personens dialekt. Det här är naturligtvis inte något jag vill göra, för det är helt vidrigt. Men hur jag än gör så går jag rakt in i den personens talcentra och min hjärna förvandlas till östgöte. Eller göteborgare.

Om jag skulle tvingas tala texten, skulle det inte funka eftersom jag är rätt dåligt på att härma dialekter. Men i mitt huvud kan jag tydligen svänga mig med vilka nyanser som helst.

Men det slutar inte där.

Har personen i fråga även några språkliga utmaningar, ticks, eller konstiga klickande ljud i gommen – så involverar jag dessa. Ni vet hur vissa liksom har en bubbla i halsen. Bubblan ska med, tycker hjärnan.

Enda gången det sker ett neutralt processande i mitt cortex är när jag aldrig hört författaren prata. Då kan jag läsa i 2D. Kanske är därför som Catcher in the Rye är världens mest uppskattade bok. Ingen har hört JD Salinger säga något.

2 Comments