Skip to content

NÅGRA RADER OM REN

Det bor en björnhona i norra Sverige som har satt i sig inte mindre än 32 smårenar i år. Hon har uppenbarligen en beef med rensläktet. De gör henne arg. Och hungrig.

Personligen tycker jag att hon får äta 132 smårenar i veckan om hon vill. Hon bor i skogen, och där ska man inte hålla på och lägga sig i för mycket. Synd om renen kanske, som en gång var vild och kanske hade någorlunda chans att freda sig. Men som efter sitt domesticerande någon gång på 1500-talet mest valsar runt på fjällsluttningarna som bortskämda kossor. Heliga kossor. För jag vet inget djur i den svenska faunan som det pjåskas så mycket med som ren. Samernas rennäring. Rennäring, verkligen? Några skinn och korvar på en pittoresk marknad i jukkasjärvi där powerkonfererande advokater slantar upp för att få med sig en skärva lappland hem.

Varför är renen så viktig? Är det inte viktigare att låta de djur som bor i skogen göra upp sinsemellan, så sköter vi sånt som har med internet att göra?

Det gäller även vargen. Låt han äta.

2 Comments