Skip to content

NÅGRA RADER OM SITUATION STOCKHOLM

Det är grymt, hela fenomenet. En tidning som säljs av utsatta, och de får halva summan själva.

Det som är mindre grymt är min egen reaktion på de dagliga kontakter jag har med försäljare av Situation Stockholm. Min blick flackar och jag måttar in stegen så att jag ska kunna titta bort precis i tid, eller möjligtvis fippla med min iPhone lagom vid passering. Vid direkt ögonkontakt försöker jag ge en signal om att ”jaha, det där numret, ja det har jag redan”. Men jag ljuger.

Jag har inte det där numret. Inte det innan heller. Möjligtvis nåt nummer från i höstas. Men jag vill inte ha det nummer de säljer nu heller, med nån dokumentär bild på Victoria och Prins Daniel på omslaget. Vill inte.

Men så sätter hon sig där. Inte helt sober, men inte heller slaskig. Har ett stycke tidning kvar i plast som hon vill sälja till mig. Har ingen aning om var hon lagt resten av tidningarna säger hon. Ger sig på min hund med kramar. Sen kommer hennes snubbe. Något mer sliten. Oklar. Men vi pratar några stationer. Lagom för att jag ska hinna knappa in SMS-koden fel en gång, och rätt en gång för att köpa tidningen för 40 kronor.

40 kronor well worth it säger jag. Har fortfarande inte läst det där numret, eller tagit ut tidningen ur plasten. Men hela grejen känns väldigt analog och påtaglig. Och det blir ändå några tidningar om året. Nu har jag lärt mig SMS-betala för den också. Good for them.

5 Comments