Skip to content

NÅGRA RADER OM KRYCKOR

Man brukar ju prata om kryckor i plural. Att dom kommer i par. Ändå, när jag besöker Ica Maxi i Falun, har en stor andel av besökarna EN krycka. Två kryckor brukar signalera att något har hänt, man har en skada ofta ackompanjerat av kanske gips eller åtminstone bandage. Det är tidsbestämt. Man kommer att bli bra. En krycka känns mer permanent. Man har liksom förlikat sig med att ha kryckan som ständigt sällskap. Kroppen höll inte för mer. Genetiken satte stopp för ett kryckfritt liv så nu är den plastbestyckade aluminiumkäppen med var man än går.

Kryckor (i plural) brukar vara något dyrt man lånar av Landstinget under tiden man blir bra. Sen lämnar man tillbaka dem.

En krycka kan nog dock i de flesta fall ses som ett mycket långsiktigt lån. Ett dåligt lån kan vi säga, ett sånt där som tog ner Freddie Mac och Fannie Mae.

Kryckan (singularis) är även släkt med nackskyddet man får efter en påstådd whiplash-skada. På håll är kryckan även släkt med kundvagnen på drift. Det har visat sig att korrelationen mellan kryckan och blendrökning på gågator slagit i taket.

Att av någon anledning konstant behöva stödja sig mot något kanske inte är så kul. Men det finns ju käppar. Fina käppar i hickory. Silverknoppar. Hantverk. Tyvärr kan man inte ”låna” dem från vårdcentralen i Ludvika.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*