Skip to content

NÅGRA RADER OM EFFEKTIVITET

Är ju sk konsult nu för tiden. Tar bara betalt för den tid jag faktiskt lägger ner. Eller för det värde jag anser att mina idéer eller bilder har. Varken mer eller mindre. Annat var det när man satt som anställd. Herregud, vart tog alla timmar vägen? Och då pratar jag även om tillvaron INNAN facebook.

Nu när jag är ute på byrå och jobbar, så slår det mig att inget ändrats. Det sitter folk i rader bakom skärmar. Tysta. Hummar lite till spotify i lurarna. Man mailar varandra fast man kan snudda fingrar om man sträcker på sig. Kan vi prata om den där grejen kl 11? Naae, kan vi ta det 11.30, har lite fullt upp just nu.

Ok. Många arbetar. Faktiskt. Gör saker, skriver, läser, tänker osv. Fyller tidrapporteringssystemet med debiterbara timmar. Men många har fiskblick. Har fastnad i den mentala kvicksanden mellan FB, twitter och resumé.se. Klick, klick, klick. Och så klick, klick, klick (baklänges). Sen plötsligt är klockan 11.30 och man blir tokstressad av att inte hinna det där mötet nu heller. Fan, fan, fan.

Och då pratar vi ändå om den svenska reklambyråvärlden, som är ett under av effektivitet om man jämför med den svenska storföretagskulturen. Har man dåligt samvete för att man goofat iväg nån eftermiddag här och där, är det nyttigt att ibland besöka valfritt multisföretag i frösundavik, infra city eller älvsjö. Man känner sig som en glödhet Zuckerberg i taxin hem. På speed.

Ta detta experiment ett snäpp längre och det blir smått bisarrt. Stäm träff med nån kommungrupp i södra dalarna till exempel. Ha en agenda på ca 30 minuter med dig. Möt Ann-Marie, Jan-Olov, Åsa och en 4-5 heltidsanställda till bakom ett berg av bullar och pumptermosar. Här ska inte stressas i några 30 minuter int. Vi har heeeela dan på oss.

One Comment