Skip to content

NÅGRA RADER OM REVERSIBEL VALFRIHET

En insikt som satt sig efter alla år som kreatör, är att människor i grund och botten avskyr valfrihet. Alltså när valfriheten blir för omfattande, eller man inte fattar vad det är man väljer mellan. På reklambyrån Garbergs berättade copywritern J för ett tag sen om en undersökning kring glasögon och en optikerkedjas erbjudande att man kan ‘byta bågar om man inte var nöjd’. Folk kunde inte tänka sig något värre. Alltså först gå igenom helvetets alla kval genom att plocka en båge som passar (när det gäller glasögon är ALLA människor fåfänga), och sedan erbjudas möjligheten att gå igenom detta elände igen. Nej tack. Människor vill att val ska vara enkla och tydliga. Och det ska finnas en mening med valmöjligheten som gör saker och ting lite bättre.

Är det bättre att att den cleana Apotekssymbolen som andats trovärdighet och trygghet i så många år nu ersatts med en brokig skara logotyper och skrikiga erbjudanden som får Times square att kännas som en stillsam bakgata?

Är det bättre att kommunala skolor med gemensam värdegrund och curricula ersätts av ett myller av tokiga friskoleinitiativ vars olika ‘fördelar’ blitzkrigas på oss i annonser, tunnelbaneskyltar och radioreklam? Finns det inte tillräckligt att oroa sig över när det gäller barnens tonår?

Är det bättre att man aldrig riktigt fattar vart man ska ringa om man är sjuk? Vem är min husläkare? Ingen aning. Jag har varit med vid tre förlossningar och tack och lov är min fru diabetiker och då har vi bara ett BB att välja på. När värkarna satt igång hade vi nog annars fortfarande suttit och googlat olika bb-koncept med privata rum, valt menyer och klickat i övernattningsstandard.

Kan man vrida tillbaka den mest flagranta valfrihetshetsen? Köpa tillbaka det som sålts och låta svenskarna återigen fokusera på att skriva musik, designa kläder, gräva efter järn, ta hand om gamla, köra tåg, bygga hus, forska och låna ut böcker. Istället för att ränna runt och jämföra plåsterpriser.

Jag älskar valfrihet. Att varje människa ska ges frihet att styra över sitt eget liv. I den mån det är möjligt vill jag lämnas ifred från staten, sköta mina egna affärer. Klara mig själv. Jag sprider mina röster över den sittande regeringen. Lätt. Men det betyder inte att jag tycker allt de genomför är klockrent.

7 Comments