Skip to content

NÅGRA RADER OM FOTBOLL

Om jag skulle kalla mig själv medelmåttig som fotbollsspelare, skulle valfri talanscout kategorisera mig som självförhärligande lögnhals. Under mina aktiva år nätade jag en gång i matchsammanhang. Med smalbenet. Men jag spelade ändå för jag tyckte det var kul. Eller nej förresten, det var för att alla andra spelade. För det fanns inga alternativ.

Och inget har förändrats. Alla småkillar förväntas älska fotboll. På skolan består 50% av den redan zippade innergården av en fotbollsplan. Inte av en klättervägg. Inte av friidrottsbanor. Inte av en teaterscen. Av fopåll.

7-åringarna har redan blivit jobbiga fotbollskillar. Kanske för att Djurgården är en av de klubbar som börjar klassa in lagen i elit och ‘dom andra’ redan i 6-årsåldern. Det är så hjärndött att man saknar ord. Inget har hänt sen mina egna lobotimerade ‘lagledare’ raddade upp oss efter grusträningen och pekade sakta på de som platsade. Idrott är coolt och nyttigt, men de som leder den framåt verkar för alltid vara mentalt begränsade i sin förmåga att förstå sina subjekt: Homo sapiens. Det är ju inte direkt några Micke Dahléns som knackar ihop slutsatserna om att små barn ska lära sig att de inte har någon talang.

Hur kan man kritisera fotboll? Alltså det är kul. Har sett varenda match i EM. Men om man inte tycker det, då finns fortfarande bara Morden i Midsomer som alternativ. Och det är inte rätt.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*