Skip to content

NÅGRA RADER OM LEKMÄN

Tog lite luft på Artillerigatan. Noterade diverse konsulter på väg hem i oktobermörkret, avhandlandes sina sista viktiga affärssamtal. En man passerar med ett iPhone-headset uppkört i näsan. Ut kommer de välbekanta orden ”..det är svårt för en lekman att veta..”. Resten av dialogen registreras ej i mitt cortex, det var bara detta ord ‘lekman’ som fastnade. Vad betyder det?

Ok, alla vet vad det betyder, en lekman är någon som inte är tränad i ämnet med den direkta påföljden att inte kunna – eller förväntas kunna – inkomma med någon användbar kunskap i sakfrågan.

Detta vet vi.

Men varför ordet lekman?

Vi blinkar tydligen inte för att slänga oss med ett så märkligt ord. Förutom småläskiga BBC-vibbar skänker ordet oväntad klarhet kring den efterblivna nonchalans som präglar näringsliv, politik och beslutsfattande just nu. Berlusconi är väl ändå prototypen av en lekman.

Men hur blir det med hen? Lekhen? Lekkvinna?

Eller är detta ett överdrivet fokuserande kring beskrivningen av inkompetens?

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*