Skip to content

NÅGRA RADER OM VILTVÅRD

Jag tror få svenskar kan bedöma hur mångar vargar som krävs för att bibehålla en frisk vargstam. Ändå är det enbart denna siffra det pratas om i ‘vargdebatten’. Centerpartiets Lena Ek väljer att lyssna på den kraftigt färgade lobbyn inom Svenska Jägareförbundet – och rekommenderar ett rekordlågt antal vargar, vilket betyder att ett gäng triggerhappy värmlänningar redan i vinter får ut och panga. Hon går mot Naturvårdsföreningen, och den forskning som visar att minst 700 vargar behövs för att säkra en frisk stam.

Det hon (och hela debatten) glömmer att nämna är att jägareförbundets varghat handlar om pengar. Varg äter älg. Fler vargar, sämre älgjakt för oss jägare.

Men vargen är också en jägare och har all rätt att äta hur många älgar som helst. Tycker jag. Att en och annan hund stryker med är collateral damage. Och den där jävla renen orkar jag inte prata om längre. Förstår fortfarande inte poängen med ren.

Men varg har jag lättare att fatta. Den är en mäktig del av svensk fauna. Och det ska vara lite läskigt att gå ut i skogen. Tycker jag.


Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*