Skip to content

NÅGRA RADER OM ATT PRATA POLITIK

Inte varje dag, men då och då stöter man på de smygpretentiösa människorna. Som signalerar sin egenupplevda status på ett subtilt men ändå skrikigt sätt. Ett exempel då jag överhörde en kvinna till en annan på valfri gågata i Kalmar: ’Nä, alltså jag VILL verkligen inte prata politik just nu’.

Hon vill inte prata politik just nu, för när HON vevar igång det knivskarpa maskineriet bakom sin tunga (och viktiga) ideologiska retorik så krävs en värdigare publik än väninnan.

Hon vill inte prata POLITIK just nu, så väninnan ombeds att noggrant välja nytt passande ämne där deras intellekt kan mötas halva vägen.

Hon vill inte prata politik JUST NU, dvs hon vill inte kasta pärlor till svin och slösa med sin smarta spaning kring budgetunderskottet eller en tänkbar strategi för Miljöpartiet att närma sig Alliansen utan att tappa vare sig ansikte eller väljare. Detta trumfkort måste sparas på.

Då när jag stod där i korsningen av nån gata med en annan gata, smack i epicentret av tvärsnittssverige insåg jag att ordföljden ‘jag vill inte prata politik just nu’ är ett symptom på klassisk svenskhet. Vi vill inte prata ideologi för vi orkar inte, och till slut har en hel nation kollat på Let’s Dance så länge att den allra sista åsiktsgenererande enzymen i våra kroppar torkat ihop och försvunnit.

Allt vi gör är politik, så varför inte prata om det. Varje val du gör, pryl du köper, låt du sms-röstar på – är politik. Politik är inte viktigt, det bara ÄR. Politik är inte komplext, tabu, svårt, farligt. Politik är dansk fläskfilé 39:90.

Så sluta undvik det, ok.

Om bara politiker pratar politik blir Sverige ett vansinnigt tråkigt land.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*