Skip to content

NÅGRA RADER OM SKALAN AV BEKANTSKAP

Goda vänner är en utdöende art. Ja, nu börjar till och med dåliga vänner bli sällsynta. De alla dock har gemensamt är att de vandrat åt ena eller andra hållet i den oomtvistliga ‘skalan av bekantskap’ (patent pending). En främling blir en bekant blir en vän blir en kompis. Och tvärtom. Tumregeln är ett steg (åt valfritt håll) i taget. Oregelbundenhet kan förekomma.

Det intressanta är att vem som helst helt plötsligt kan få en jävla karreta och gå från främling till vän på några veckor, ibland kanske en kväll. Att bli kompis tar lite längre tid. Om du inte har en störning av något slag.

Gamla kompisar har bäst-före-datum och hasar ofta till vänner, sen bekanta, under den generella femårsregeln. Ingen kontakt på fem år, ett hack ner. Det är som eurobonus, du måste använda skiten inom fem år annars vaporiseras allt du sparat som ett lägmält poff in i evigheten. Jävligt stressande och du försöker tänka ut helt onödiga resor till Lissabon, eller åtminstone Kiruna och se ishotellet kanske för det är bara 12000 poäng men till slut ger du upp och precis som att alla SER att Leonardo DiCaprio får plats på den där satans dörren som Kate Winslet ligger och flyter på så är det bara att släppa poängen och låta dem sjunka ner i mörkret och tystnaden. Annars blir det ingen story. Jag har idag många bekanta och ett gäng främlingar på min lista, som jag en gång i tiden skar blodsband i handflatan med.

Men de där människorna man trodde man skulle bli gammal med då? Som man bara för 10 år sen hade parmiddagar hos i Birkastan och sen aldrig mer såg. Tänk om man visste då, den där allra sista middagen på Rörstrandsgatan när den nybyggda fästeb-balkongen invigdes med ett vin i 100-kronorsklassen, att det var sista gången man skulle träffas.

Och den där grejen nästa vecka med den där familjen ni gillar så mycket, som ni har rest med och lånar släp av. Det kanske är det sista ni ser av dem. En distansvink om 14 år på Ica Maxi Nacka kanske är allt du har kvar av dem i livet?

Men allt är möjligt. Ryan Gosling t ex.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*