Skip to content

NÅGRA RADER OM UNGAS RÄTT

Slölyssnar på P3, det handlar om att vårbudgeten presenteras idag – och redaktionens mkt förväntade tillika snarkframkallande fråga är: hur mycket pengar går till de UNGA?

När jag var ung sket jag fullständigt i hur mycket pengar i vårbudgeten som allokerats just min demografiska tillhörighet. Jag hade fullt upp med att vara just ung, dvs heltidssysselsatt av att balansera livets hörnpelare; sprit, tjejer och studier. Men sen har det aldrig ingått i min föreställandevärld att något system ska ta hand om mig. Ge pengarna till de som behöver mer, tyckte jag nog redan då.

Att vara ung ska inte handla om att bli omhändertagen. Man har rätt till respekt, juridiskt skydd, mat för dagen och i största allmänhet att känna sig trygg. Men man har inte rätt till en tvåa på Nytorget och en civilekonomexamen pröjsad och klar. Tycker jag.

Vi har det rätt bra i Sverige. Kanske för bra. Mycket vill ha mer, och om nu även unga får vittring på vårbudgetar till höger och vänster och börja snacka om hur de snuvats på vallöften från Löven, då är det gaaanska så svårt att få ordning på något annat. Ta ett städjobb på Åhléns, plantera skog, skärp till dig.

Unga har hela livet på sig att får ordning på saker. Massa bidrag lär inte öka kreativiteten. Unga har rätt att vara unga, dvs fortsätta överleva och överraska äldre om nya sätt att göra detta på. Pengar ska gå till sjuka, äldre och ensamkommande flyktingbarn.

Nu måste jag jobba.

One Comment