Skip to content

NÅGRA RADER OM GUD

Jag är riktigt avundsjuk på troende människor. Delvis för att korset är en av de snyggaste loggorna i världshistorien, men framför allt på den identitet som jag gissar kommer med paketet. När någon man träffar tror på gud blir man ändå lite starstruck, man rätar på ryggen lite, mystiken tätnar osv. Vilken grej, att lyckas sätta hela sitt intellekt ur spel och fullhjärtat ställa sig bakom skapelseberättelsen. Det spelar liksom ingen roll om det handlar om Jahve, Allah, Budda eller Robert Lind i Kramfors. Den gudsnärvaro som religiösa människor (förmodar jag) känner måste ju vara hur härlig som helst. From som ett lamm traskar man vidare i livet i väntan på nästa.

När jag var 8 försökte jag bli kristen på riktigt. Vi åt lunch på nåt nunnekloster vilket var vansinnigt tråkigt så jag drev iväg och spanade i korridorerna, till en glasmonter där de sålde olika former av merchandise. Jag köpte en halskedja med ett (för min size) ordentligt kors med en hängande jesus, allt i en estetisk kombination av metall och typ bakelit. Det här korset drog jag sen fram i hemlighet när jag skulle sova och testade lite böner och sånt. Funka inte. Sen konfirmerade jag mig. Fick jag nån feeling? Nej. Och sådär har det fortsatt. Gift i kyrkan, barnen döpta etc.

Man gillar ju kyrkor och allt runtomkring, ceremonierna, symboliken, stillheten. Allt utom pedofilin, homofobin och sexismen gissar jag. Och kan man sen tugga i sig allt elände, krig och förföljelse som religion står bakom så borde det vara en skapligt nice tillvaro. Livet som troende.

Men.

Så har vi det här med Darwin. Och vetenskapen. Och den lilla detaljen att Adam och Eva aldrig funnits.

För det smärtsamma och samtidigt fantastiska är ju att vi troligtvis föds, och sen dör – varken mer eller mindre.

Paniken att hitta något övermänskligt som drar i trådarna genom intelligent design eller gudomlig avsikt har i tusentals år kvävt mänsklighetens förmåga att utnyttja livet innan döden, eftersom alla är besatta av livet efter döden.

I Sverige är det ju närmast pikant att vara öppet kristen idag, och i de flesta bykyrkor bor det idag olika art directors och grafiska formgivare. Försök få till en spontan nattvard på Gotland får du se. Men i USA där jag bott ett gäng år, är det fortfarande handen på hjärtat varje morgon och fullständig omöjligt att bli president om du inte tror. Arnold kan bli president. En svart Arnold som transperson på droger kan bli president. Men en svart trans-Arnold i en hög av meth kommer aldrig att kunna leda världens viktigaste demokrati utan att samtidigt inbilla sig att jorden skapades för 6000 år sedan.

Att tro på livet efter döden är gissningsvis den största hoaxen i människans 6000-åriga historia.

Livet före döden har högre odds och roligare att satsa på.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*