Skip to content

NÅGRA RADER OM REKLAMENS COCK BLOCKERS

Som diversearbetare inom kommunikationsbranschen sedan 20+ år har jag en ny teori som jag skulle vilja att någon smart handelsperson forskar på: Kostnaden kopplad till inkompetenta chefspersoner som står i vägen för ett varumärkes fulla potential. Jag kallar dem ’reklamens cock blockers’. Under åren har jag stött på otaliga av dessa hinder på alla typer av företag. De står där, självgoda mitt i vägen och säger ’nä nä, så kul ska vi inte ha det’ och lägger in sitt mellanchefsveto i slowmotion (eller ultra rapid som de skulle säga). Vi kommer aldrig att bli av med dem, utan måste lära oss navigera runt som farliga grynnor på väg till jordens midsommarfest på Sandhamn. Grynnorna finns där, stenhårda och obändbara precis under ytan och ju högre fart du har desto hårdare slår de till. ’Nä nä, så kul ska vi inte ha det’.

Det finns mycket vederlagd teori kring krånglet med dessa personer, och uppsidan av att slippa dem. Men jag är alltså intresserad av en formel som räknar ut kostnaden. För kostnader blinkar alltid exra klart på alla företags kvartalsradar. Allt som innefattar orimliga kostnader hamnar snabbt på controllerns kill list. Och det är controllern som väser i vd:s öra.

I finansiella termer kvalificerar detta egentligen som en alternativkostnad, dvs den relativa förlusten jämfört med hur jävla otroligt bra det skulle kunna gå för varumärket om inte dessa reliker stod i sina nilsonskor och hötte med hela handen precis när festen ska börja.

Nu kan man ju tycka det här är väldigt subjektivt. Jag är kreatör, alltså en jobbig typ som anser att man ska göra tvärtemot vad förundersökningen från Millward Brown indikerar. Mitt jobb är i pant varje dag över såna här frågor. Om jag har fel kostar det också pengar.

Därför tänker jag inte på det. Jag tänker på vinsterna med att göra rätt, istället för kostnaden att göra fel.

Men i ett produktchefsklimat där alla går och hukar och är så livrädda att göra fel så att de inte ens överväger motsatsen, gör många sig själva genom ett magiskt trick till någon slags dubbelkostnad. Genom att låta sina egna yrkesmässiga begränsningar och utmaningar cock-blocka möjligheten att göra rätt utgör de en fara inte enbart för sig själva – de är ett hot mot hela varumärket. Kvartal för kvartal lider resultaten genom utvecklingsstagnation och svalnande awareness i ett beslutsvakum skapat av ren ängslighet kryddat med svårtolkad prestige.

Vi kommer kanske aldrig helt bli av med dumhet på svenska marknadsavdelningar. Men vi borde kunna sätta en prislapp på det.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*