Skip to content

NÅGRA RADER OM DÖDSÅNGEST

Läste precis om en intervju med Sting i Rolling Stone Mag, han är 65 år, herregud. Han säger att största delen av hans liv nu är levt vilket ju slänger in en i en hissnande spinn av ofiltrerad dödsskräck. Det är ju så jävla dumt det här med att man ska dö. Precis när de flesta människor verkligen kommit igång och börjar tänka stora tankar, ja då pang, död.

Men dödsångest är fel ord. Tror fasan kommer från en velighet om hur man korrekt ska leva det liv man har, alltså en livsångest. Döden är ju inget vi vet något om, och kan rimligtvis inte frukta så mycket – medan livet är det vi borde bemästra eftersom vi har det på oss 24/7 i en massa år.

Hörde en intervju med en dansk författarinna, kommer inte ihåg namnet, men hade förmodligen stora jordfärgade tygstycken på sig. Hon utgår från döden och räknar livet liksom baklänges, en mkt smart idé som jag sen dess försökt anamma. Då är man ’on the clock’ lite mer än om man bara tjurrusar mot en helt utsuddad horisont.

Men döden är inte poängen, det är livet.

Hur gör vi med de här dagarna egentligen? Just ja, tandläkaren måste jag boka av osv. Dubbelbokade möten på tisdag, nu ska vi se om jag hinner båda eller måste ringa. Etc. Men också hålla handen. Boka biljetter. Känna sig älskad. Ändra en åsikt.

Det är så otroligt lyxigt att leva ju.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*