Skip to content

NÅGRA RADER OM DÅLIG ENGELSKA

Hör mig själv säga ’No speak’ när en ukrainsk man frågar mig om nåt på gatan i Kiev. Botten har som vanligt gått ur min engelska, som vanligtvis är rätt ok. Men hjärnan ställer om till nåt slags minimiläge ungefär som att alla skulle förstå mig bättre. I Kiev, i Thailand och även i Italien sker detta fenomen i mitt språkcentra. Vill beställa på restaurang med min vanliga vokabulär, men spärren slår blixtsnabbt in och jag, återigen, hör mig själv stöta ut enstaka ord samtidigt som jag övertydligt pekar i menyn till servitören.

’Is hot’ säger jag artigt till produktionsassistenten Evgenyia och vi ojjar oss för tusende gången över den 38-gradiga värmen. ’Jez’ säger hon, ’Iz hot’.

Den här sk svanbergengelskan brukar dessutom hänga med hem och man får vara noggrann med att ’prata upp sig’ så att den inte fastnar. Yes?

5 Comments