Skip to content

NÅGRA RADER OM PARKLEKAR

Innan jag fick barn sa jag lekpark. Men sen fick jag nån slags kommunal närvaroplikt i det som jag fick veta heter parklek. I parkleken vädrar man sina barn i olika åldersfållor med vattentäta skott mellan. Dammiga, sandiga, högljudda 7-åringar längst bort åt höger. Dammiga, sandiga, högljudda 1-åringar i andra kortändan. Däremellan ett oidentifierbart myller av polarnochpyretrandiga troll i varierade storlekar. Det är underbart att se sina barn ha kul, don’t get me wrong. Men stunden i parkleken kan också vara fruktansvärt.. tråkig. På ett livsdränerande sätt. Räcker med att du är lite bakis, det är grått och ovanligt många föräldralediga innerstadskonsulter just denna dag bär ovanligt utsvängda Nudie-jeans så är det kört. Zzzzzzzzzz.

Så jag tycker det är dags för stadens stadsdelsnämnder att uppgradera konceptet parklek. Behöver inte vara en total ompositionering, men kanske en lätt knuff uppåt höger i varumärkesmatrisen. Med några enkla förändringar skulle konceptet ’få ben’ och fungera i så många fler sammanhang än bara 45 minuter samvetslättare för cityälskande småbarnsföräldrar som vägra köpa hus på Lidingö där barnen kan springa fritt ända till bolibompa. Här är listan:

• Fri wifi och praktiska eluttag (vid gungorna, under sandlådssarger, samt i ryggen på bänkarna vid lektåget)

• Vinbar. Inget extraordinärt, bara möjligheten att ta ett skönt glas. Kanske ost. En sommelier är inte uteslutet.

• Konferensrum med envägsglas

• DJ

• Skräddare. Sy upp, lägg in, laga. Barn OCH kostymer! Som Ur och Penn!

• Speedating. Alla nyskilda småbarnsföräldrar slipper flacka med blicken utan kan i lugn och ro beta av parklekens players på 30 sekunder per ragg.

• Cykelverkstad

• Bilbesiktning

• Tandläkare

• Frisör

• Såna där cylindrar som japaner sover i på lunchen

Ja det finns helt klart utrymme att utveckla stadens parklekar. Det är nästan så man undrar hur de tänkte när de utvecklade produkten från början.

Men det är klart, barnen verkar ju nöjda.

8 Comments