Skip to content

NÅGRA RADER OM PLASTFOLIE

Många saker blir bättre i världen, men vissa saker står fan still. Som plastfolie. Kan du ärligt säga att plastfolie som produkt utvecklats över huvud taget under din livstid?

Det var som en mardröm när jag i tioårsåldern blev ombedd av mor att lägga matrester i plastfolie. Eller gladwrap som hon valde att säga. Man pendlade mellan att försöka använda de kirurgiskt vassa ståltänderna längs sidan på ’asken’, eller att med ett snabbt ryck få av rätt mängd plastfolie.

Till slut insåg man att metoden inte spelade någon roll, för plasten hade sitt sätt att klibba ihop sig ändå. Så egentligen kunde man börja med att klibba ihop skiten på en gång, för hela arbetet bestod ju ändå av att i 20 minuter stå med blodfattiga fingertoppar och försöka separera de kladdiga plastarken från varandra.

Sen lämnade jag det där bakom mig, begav mig hemifrån, ut i världen, gick på universitet, fick ett jobb – och så sitter jag här. Och hittar samma jävla rulle i vår egen kökslåda! Vad är det frågan om? Vilken magiker har uppfunnit denna djävulens produkt, som inte ger sig trots sin bevisat dåliga effekt.

Numera har jag dock en ny halvsadistisk ritual när jag hittar gladwrap i inköpskassarna. Med ett snett leende sliter jag genast bort ’asken’ och kastar i soporna. Sen tjoffar jag ner den nakna plastfolien i kökslådan. Desarmerad, förödmjukad, kastrerad.

Plastfolien är som en bibel i bokhyllan. Man slänger den liksom inte. Lär sig leva med den sida vid sida. Inte konstigare än så.

5 Comments