Skip to content

NÅGRA RADER OM DIY

Att ‘göra saker själv’ är väl ändå den tydligaste konsumenttrenden inom bygg och inredning de senaste hundra åren. Det är främst män som envisas med att uppfinna hjulet om och om igen, trots att andra både vet och kan bättre. Män vägrar dessutom att fråga. Och det är detta – och inget annat – som succeförsäljningen inom ByggMax, Beijer, Rusta och K-rauta bygger på.

Låt säga att du har en man, en nybliven butiksägare. Han har ett fult äckligt pentry som, låt oss säga, består av sunkiga vitvaror, väggar av lager-på-lager-tapeter från tidigt 80-tal och ett vinylgolv vars pissgula färg knappt går att kulörbestämma genom tre decennier av smuts och billiga skobeläggningar.

Låt säga att detta pentry skulle bli en Wallpaper-dröm inom 3 arbetsdagar om man anlitade professionell hjälp.

Låt säga att man inte anlitar professionell hjälp, utan envisas med att ‘göra det själv’. Som mannen i vårt exempel.

För exemplets skull, låt oss dessutom anta att mannen begår en rad ganska vanliga misstag när han (i konkurrens med att ta hand om sin familj, sköta sitt jobb och sova) lägger osannolikt många timmar på att först riva eländet (och låta skrotet ligga i bilen en vecka) och sen på egen hand planerar, köper in och monterar ett nytt kök. Det mäts lite fel, glöms att kolla udda vinklar, sticksågas några mm snett (och framför allt lite snålt för att få plats med en blandare), köps in både en och två bänkskivor (eftersom utsågningen blev fel), osv osv.  Allt medan det stillastående vattnet som han lyckades stänga av efter mycket om och men börjar invadera arbetsmiljön med en lätt frän doft.

Är det värt det?

Ja, det är detta vi måste tvinga oss att fråga mannen i exemplet ovan. Eller hans fru. För denna ROT-illiterata individ skulle kunna lägga sina surt förvärvade vakentimmar på att göra saker som han faktiskt behärskar, och låta andra ta hand om hans pentry.

Men förmodligen tycker han att det är kul.

Och enligt vad vi erfar är köket vid denna pressläggning ännu ej helt och hållet (sånär) färdigställt. Sägs det. Allt enligt han som håller på med det. Men det är snart klart. Blir skitfint. Ska bara fixas några grejor. Hålet till blandaren blev lite stort. Sen är det ju elen och så.

3 Comments