Skip to content

NÅGRA RADER OM HANNE KJÖLLER

Alltså, när någon på DN lyckades stövla in i aulan på Harvard och locka ut Peter Wolodarski därifrån för att komma hem och styra upp nivån på tidningen, blev Sverige ett lite rikare land. Herregud vad bra han är. Vad roligt det är att läsa honom. Vad viktig han är.

På precis motsatt sätt, känns det som jag dricker ur en toalett där vattnet varit avstängt några dagar varje gång jag läser Hanne Kjöller. Hon gnäller konstant på allt från kamphundar till – som idag – sk ‘CSN-parasiter’. Bittrare skribent får man leta efter, och märkligare resursallokering på en dagstidning är svår att finna.

Jag är en av dessa parasiter som tvingades lägga en halv mille på min universitetsexamen eftersom det svenska systemet inte hade plats. Sen återvände jag till Sverige och har betalat en fantasiljon i skatt (bl a så att alla mina konkurrenter skulle kunna plugga gratis här hemma) samtidigt som jag i femton år kliat mig i huvudet över hur jag någonsin ska bli av med mina skulder till CSN. Eftersom bara räntan drar ner brallorna på mitt bankkonto varje kvartal.

Jag hade gärna bott kvar i Sverige, tagit min ekonomexamen samtidigt som jag jobbat heltid, ändå fått pengar från CSN samtidigt som jag haft noll kronor i terminsavgift. Sen hade jag kommit ut på marknaden som en nästan skuldfri akademiker och lagt mina sparade CSN-pengar på min första bostadsrätt istället. Samtidigt som jag mött hemvändande USA-akademiker med skuldtyngd blick på de första intervjuerna och tänkt: din sucker, jag har noll kronor i skuld och nu kommer du hem och ska börja skatta så jag kan fortsätta med det.

3 Comments