Skip to content

NÅGRA RADER OM LANDET VS STAN

Precis när man formaterat om sin hjärna till ett ekologiskt liv i bushen med kompostering, skit under naglarna och säsongens byggprojekt under kontroll – ska man packa ihop allt och återvända till stan. Men jag har längtat. Att få tvätta mig i varmt stadsvatten och inte reflexmässigt sniffa mig själv under armarna om jag ser en annan människa närma sig.

Grott-jaget bär en tumstock i ena fickan, dag som natt. Pratar i termer av råspont och tryckt 145×22. Letar reflexmässig efter fästingar i alla hudveck och har sår i handflatorna efter att olika taggtrådar spänts och lagats. Vet på minuten när solen försvinner bakom träden och placerar grillen därefter. Dricker box men köper flaskvin när det vankas finbesök. Går runt i en ful halmhatt. Dag som natt. Parkerar sin buckliga cherokee mitt på gården bara för att man kan.

Allt det där har sin charm. Men JÄVLAR vad härligt det ändå är att rulla in längs Essingeleden en ljummen lördagkväll efter fem veckor på landet. Raka sig med en svindyr hyvel i ett fläckfritt badrum. Kunna köpa parmesan när man vill. Och framför allt, inte behöva gå omkring som en osalig dåre i lägenheten för att ”hitta uppkoppling nånstans”.

För många människor är stan en pittoresk oas som man besöker då och då, innan man flyr tillbaka – ängslig och stressad. För mig är det tvärtom. Varm asfalt och Östermalmshallen inom synhåll gör mig lugn och harmonisk.

2 Comments