Skip to content

NÅGRA RADER OM JOBBIGA UTTRYCK

Folk har en tendens att krånga till det när de pratar. Använda uttryck som har en magisk förmåga att förstöra hela din dag.

Skämt åsido

Brukar oftast åtfölja något som inte var speciellt kul. Den som är rolig på riktigt brukar sällan själv recensera kvaliteten i humorn, speciellt inte när det bara gått en sekund.

Till syvende och sist

Vad fan betyder detta? Att vi aldrig blev av med Norge 1918? Eller vadå?

Härförleden

Man riktigt känner hur det dammar och luktar gubbe. Dags att byta kalsonger. Och språkbruk.

Broder

Att i mail, sms och brev öppna med tilltalsfrasen ‘broder’ ger allvarliga blandaren-vibbar. Någon som inte riktigt kan lämna studentkörstiden bakom sig och kliva ut ur hemliga-ordens-garderoben. Lika förlegat som teater.

Flytta fram

Om jag tar min hand och gör gesten ‘flytta fram’ så rör jag den bort från mig. Jag ‘flyttar fram’ något. Ändå finns det extremt förvirrade människor som menar att ‘flytta fram’ ett möte innebär att man tidigarelägger det. Upphov till hundratusentals mötesmissförstånd årligen i svenskt näringsliv.

Halvannan

Det finns ett annat sätt att säga detta, du vet det va?

Att ta det säkra före det osäkra

Jag och en kollega spenderade ett halvår åt att debattera om det heter ’ta det säkra före det osäkra’ eller ’ta det säkra för det osäkra’, samt därtill hörande betydelser. Höll på att bli galen på kuppen. Sen dess undviker jag uttrycket helt, och råder andra att göra detsamma.

De facto

Ett oerhört provocerande uttryck. Vem fan tror du att du är, Leonardo da Vinci?

Fett

Ja, det var inte speciellt coolt när det användes för 18 miljoner år sen. Men att använda det fortfarande gör mig bara nervös. Vem är denna labila person, och vad mer är han kapabel till. Blev upplyst om att detta ord ingår i daglig dialog i Malmö, gärna med lite dansk touch. Ska aldrig åka till Malmö.

4 Comments