Skip to content

NÅGRA RADER OM NRA

Har några kompisar i södra USA. När vi var 17 var alla intressanta, gick i slitna Duck Heads och lyssnade på Violent Femmes. Sen blev de medelklassamerikaner, köpte hus i förorten, skaffade bockskägg och Coors-keps. Vi har fortsatt vara vänner men det var först när jag var vuxen som jag fattade hur ultrarepublikanska de var. Insåg att vi bara ska dricka bärs och åka bil tillsammans, inte prata vapenlagar och invandring. Det blev liksom inte så bra om man säger så. Visst, Graham hade några vapen redan när vi var tonåringar och gömde ibland en finkalibrig pistol på sig när han gick ner till affären på kvällen. Det var ändå downtown Atlanta 1987, USAs farligaste stad. Sen verkar det har rulllat på, för vid nästa besök låg det vapen överallt och när jag och H var där 2002 gick Graham runt och pekade ut var alla vapen låg. Så vi skulle veta. För det fanns ett vapen i varje rum. Huset hade 7-8 sovrum. Hans fru var mest stolt över att det fanns en takfläkt i varje rum, det tyckte hon var fräsigt.

Nu har de barn och hundar i hela huset också. Plus alla vapen och kepsar. Och takfläktar. Graham är säkert medlem i NRA, vet att mitt gamla highschoolgäng sympatiserar med hela konstitutionsprylen om rätten att bära vapen. De avskyr Obama och kan inte peka ut Europa på en världskarta. Inte för att Europa är så svårt att peka ut, utan för att de helt enkelt inte äger en världskarta.

Jag tror inte de ser någon som helst koppling mellan sin egen inställning till vapen, och det som hände i Connecticut. De blir nog snarare bekräftade i att vapen är bra att ha hemma, ifall det kommer någon galning över gräsmattan.

Man kan inte få dem att ändra sig, bara hoppas att evolutionen tar hand om deras DNA så att kommande generationer utrustas med större blick för sammanhangen i världen. Och att en grundlagsändring med nya vapenlagar tar hand om deras överdrivna arsenal av handeldvapen och automathagel.

De är bra människor. Minus vapnen.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*