Skip to content

NÅGRA RADER OM FÖRSÄKRINGSKASSAN IGEN

Thanks for nothing, Försäkringskassan. Ni har appar och hög finish i reklamen, men det är fortfarande Leonid Brezjnev-känsla när man pratar med er i telefon. Fick själv ”plats.. ett hundra.. sjuttio.. ni..o i kön” när jag ringde i morse. Blippade på högtalaren och försökte jobba medan den automatiserade telefonrösten skar upp min själ varannan minut med en ny orimlig köplats.

Jag är 44 år och har tre barn som varit sjuka kanske HUNDRA gånger. Känns så i alla fall. Men jag har varit för lat/dum för att ta ut en enda VAB-krona. Så förra året började jag ’ta tag i’ det där och anmälde VAB på VAB. Varpå det kom kuvert efter kuvert hem till oss.

Men kom det några pengar? Njet.

De hade startat någon slags inkomstutredning på mig, mitt i sommaren, och eftersom jag inte svarade på detta brev inom 17 dagar sattes min SGI till noll kronor. Japp, jag tjänar alltså 0 kronor, och kan få 0 kronor i ersättning från Försäkringskassan.

Dagens samtal med denna institution rörde sig som en minitornado kring ämnet överklagan av fastställd SGI (mitt språkbruk) medan jag fick en mänsklig automatröst i örat som inte mindre än sju gånger repeterade hela händelseförloppet med smärtsam detaljrikedom i vad som troligen var en enda lång utandning. Örat brann.

Nu känner jag en mix av hopplöshet och frihet.

För bara den som inte har något är riktigt fri, eller vad nu såna där kloka gubbar från Varanasi brukar säga, och när det gäller mitt förhållande (eller finansiella transaktioner) med Försäkringskassan kan jag ärligt säga att det inte finns någonting.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*