Skip to content

NÅGRA RADER OM NÄSTA VAL

Finns bara fyra ord som kan beskriva det som väntar vid nästa riksdagsval: fy fan vad svårt. Hittills har jag inte haft några större problem att sprida mina röster över några partier där i mitten-höger, baserat på min sen tonåren grundade syn på nationalekonomi, samhälle, rättvisa och frihet. Jag tror på marknaden, men mer i Maynard Keynes tolkning än Milton Friedman. Vi har ett fantastiskt land, med en klubbkassa som går att både samla in pengar till och spendera ur på så många sätt. Och just nu finns inget regeringsalternativ som klockrent matchar mina personliga åsikter.

Tror jag delar min förvirring med en stor del av de väljare som röstade fram nuvarande regering, och i den här situationen lockas många att finna tröst i MP eller FI. Partier där man liksom kan glömma bort helhetsperspektivet för en stund, och gotta sig i självklarheter som jämställdhet, rättvisa och klimat. Det trista (för mig) är att de lierar sig med ett block som kommer att låta Stefan Löven bilda regering. Och jag vill inte ha Stefan Löven som statsminister. Dels för att jag inte är socialist. Det vill säga, jag prenumererar inte på vänsterns grundvärderingar och partiprogram utan kanske bara valda delar. Men dels för att jag inte tror att Stefan Löven är vass nog att leda Sverige.

Alliansen har tyvärr fuckat upp på senaste tiden, och direkt Reinfeldt slappnar av med Da Buzz i lurarna eller signar skilsmässopapper så poppar det vanliga gamla lämmeltåget av lokala golfklubbsmoderater upp och muppar sig med den ena grodan efter den andra. Men självklart är det fiaskot med friskolor och privata vårdbolag som nu ger vänstern en oväntad möjlighet att rikta spotlighten bort från sin egen idélöshet och mot det ruggigt klantiga hanterandet av vinster i vården och nedmonteringen av en pedagogisk och kulturell enhetlighet i den svenska grundskolan. Så jävla dåligt.

Och det här märks mest av allt på Facebook, en frizon för lättsamma hipstersocialister att dissa det som inte fungerar och samtidigt skyla sin hundraprocentiga aningslöshet när det gäller konkreta alternativ. Precis som Löven alltså.

Om Reinfeldt kammar till det som fortfarande går att kamma, så tror jag att han kan vara Sveriges Obama – och överraska med att attrahera väljare ur många läger. Inse sina misstag med den ursinniga utförsäljningen av vård och skola, halshugga några medarbetare och plocka in Peter Wolodarski i regeringen. Men framför allt: övertyga MP om att bilda regering med rätt personer.

Då skulle valet bli enkelt.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*