Skip to content

NÅGRA RADER OM KIMCHI

Vissa åsikter kan vara extremt kontroversiella. Saker man bör hålla för sig själv eller bara prata om bland nära vänner. Om man nu måste. En sådan rör pinnglass. Att inte vilja vika 25 minuter på lunchen för att i gemensam tropp äta 88:an i svag sol på måsskitsbänk med medarbetarna kan röra upp starka känslor. En annan värdering du bör ligga jävligt lågt med är att inte vilja bada på sommaren. Inte ens när det ÄR 20 GRADER I VATTNET. Det rekommenderade är att bita ihop och ta det där satans doppet, även om det inte alls är skönt efteråt som alla aggressivt hävdar. Alternativet är massans förakt för all framtid.

Men ett tabu som rör till det extra i min vardag är min avsky för koreansk mat. Med denna till synes ointressanta hållning passerar jag tydligen ett streck i sanden för många ‘foodies’ som själva bara har en gud: Kimchin.

På varje kontor härjar en kimchiyakuza vars röst väger tyngre än din varje gång det ska köpas upp mat till lunchmötet. Man vågar inte gå emot denna sammansvärjning, eftersom tiden det tar att komma ur ordväxlingen med högsta sannolikhet gör kvaliteten på din dag något vagare. Resultatet är att du petar i dig de små oidentifierbara och kalla köttslamsorna först, och sen sitter och håglöst rör pinnarna bland överinlagda grönsaker av oklar härkomst. Om dessa fd råvaror verkligen klassas som god mat av en majoritet människor ska jag duka direkt vid komposten i sommar när vi får middagsgäster på landet.

Det här är tre saker vi inte längre får blunda för, men som vi kanske inte hinner lösa under vår egen livstid. Men jag drömmer om att mina barn en dag får leva i ett Sverige där preferansen för pinnglass, bad och kimchi inte dikterar villkoren för deras frihet.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*