Skip to content

NÅGRA RADER OM NAZISTER

Tänk om man skulle bli nazist varje gång det blir en liten uppförsbacke i livet. Punka på cykeln. Nazist. Sen till måndagsmötet. Nazist. Regn hela fjällvandringen. Nazist. Det blir lätt orimligt om vi skulle bli impulsiva högerextremister varje gång en fluga väcker oss i sommarstugan klockan fyra på morgonen. Ändå är det precis det som sker i stora delar av Europa. Igen. Bara några generationer sen det hände senast är minnena som bortblåsta.

Det är så enkelt att bli extrem. Impulsen bor hos oss alla tror jag, åtminstone i mig. Sättet att kanalisera den på är dock väldigt olika. Personligen lutar jag mer åt romantiska eremitfantasier som att bygga en liten timmerstuga i okänd terräng och klara mig själv – snarare än att hoppa in i en kraftigt intellektutmanad fårskock av svarta bombarjackor. Självklart har jag tvivel om alltings rättvisa och balans. Inte minst när jag för tionde gången trampar in samma sylvassa legobit i hälen på vardagsrumsmattan. Men jag väljer att inte bli nazist på kuppen.

Men så länge slipsar får såsfläckar och man inte hinner hem före broöppningen kommer det finnas människor som väljer att inte minnas. Som väljer att gå till extremer utan att passera hjärnan.

För alla oss andra handlar det om att stå stadigt för det vi tror på – the bigger picture. Så länge vi är i majoritet är det rätt lugnt. Men det är tydligen dags att hålla lite koll.

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*