Skip to content

NÅGRA RADER OM KONTROLLERAD IGNORANS

När jag bodde i USA blev jag helt övertygad om att den systematiska okunskapen om övriga världen är en strategi. Skolböckerna tar dig nätt och jämt igenom amerikansk historia, men Europas geografi och samhälle hinner man inte toucha på. Sen efter high school är det som i Sverige, antingen börjar du jobba – eller in på college. Och ingen av de instanserna breddar din världsbild markant. Att hålla sin befolkning okunnig om världen har troligtvis varit praktiskt amerikansk politik så länge att man inte hinner eller orkar ställa om för en ny världsbild. För så länge man är herre på täppan så kan alla andra i princip dra. Love it or leave it.

I svenska valupptakten kan man (om man, som jag, har för vana att lite orättvist rycka saker ur sin mer komplexa kontext) ana sig till en snarlik inställning hos (s). Löven satsar hellre på äldreomsorg än på skolan. Först tror man att det är för att håva hem lågt hängande frukt (trogna, men döende, väljare), men sen klarnar spelet. För låt oss säga, rent hypotetiskt, att det röd-gröna blocket traditionellt har en väljarbas i missnöjets Sverige. Jag tjänar för lite, jag jobbar för hårt, jag får för lite i bidrag, andra tjänar för mycket, maten är för dyr, jag kommer inte in på bostadsmarknaden, det finns inga jobb i min kommun. Alla solida synpunkter, men baserade på att samhället hela tiden är ’skyldig’ mig något. Genom att minska ambitionerna med vår svenska skola (mindre pengar till skolan) kommer segregationen  och klyftan mellan fattiga och rika att öka. Rika barn kommer nämligen alltid på något märkligt sätt att klara sig. Medan barn i mer utsatt vardag som fejsar dagliga utmaningar med ekonomi, trygghet och språk – får hålla till godo med den skola som erbjuds. Alltså en sämre skola än barn till föräldrar som har tid, ork och pengar att fixa det där på något skumt sätt. Alltså blir skillnaderna större, tvärtemot vad man kan tro att (s) vill. Men om klyftorna ökar, ökar också missnöjet, och därmed cementeras en bred väljarbas för Stefan Löven.

Något förenklat, ok. Men ändå.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*