Skip to content

NÅGRA RADER OM GUBBROCK

Vid sidan om mina ansträngda försök att odla en insatt och inspirerande musiksmak så slår det mig att jag fortfarande försöker sära på ett inre slagsmål mellan synth och hårdrock. Alltså, man låg ju där på gränsen och balanserade under tidiga tonår och jag undrar fortfarande om denna splittrade 80-talsresa mellan Ultravox och Megadeth har skadat mig. Långa perioder med Vince Clark, Visage, Yazoo, Human League, OMD, Gary Numan, Classix Nouveau, Kraftwerk och New Order som hela tiden flåsades i nacken av Accept, Riot, Pantera, Van Halen, Scorpions, Venom, Slayer, Metallica, Judas, Saxon, och Maiden. När jag sen var 18 upptäckte jag en ny genre: gubbrocken. Bodde i USA och insåg att många åt musik som de åt mat – comfort food med basingredienser som Led Zeppelin och Jimmy Buffet, med lite James Taylor och Van Morrison sprinklat on top. Dåtidens Jack Johnson/Rhye-cocktail. Via denna mix av trallvänliga roadtrip-to-destinbeach-färdiga sånger som alla med ett amerikanskt social security-nummer kan sjunga i sömnen, började jag inse att det fanns en liv i avklippta duck heads och poloskjorta som var lika behagligt och lättdrucken som en halvkall men billig Milwaukee Lite. Hursomhelst, när jag kom hem till de svenska gymnasiefesterna igen så stod Sator på högsta volym och ingen nynnade med till ’Margaritaville’ längre, så jag la undan gubbrocken på ett tryggt ställe i cortex. Men under åren går jag alltid in i mitt arkiv, mitt happy place, och njuter av musik gjord att hålla takten med handflatan mot låren till. Oftast när jag är själv (drog förvisso på Jimmy Buffet under första hemmadejten med min fru, som otroligt nog inte såg det som en deal breaker), på gymmet i lurarna, i bilen eller när jag springer nån halvmara här och där. Har självklart nåt med Familjen eller nån ny krautrock-version av Violent Femmes feat. Pit Bull som bara Fredrik Strage hört, i listan under om det skulle komma nån och kika över axeln. Nog tjafsat om detta, här är den. Min gubbrockspotifylista, mitt tempel av oantastlig guilty pleasure:

Bad Company, Shooting star

Rainbow, Since you been gone

Heart, Barracuda

Cream, White Room

John Denver, Take me home country roads

Whitesnake, Here I go again

Journey, Don’t stop believin’

Dire Straits, Sultans of Swing

Grand Funk, We’re an american band

Steppenwolf, Magic Carpet Ride

Billy Joel, It’s still Rock and Roll to me

Eagles, One of these nights

Steve Winwood, Higher Love

Hall & Oates, Rich girl

Bruce Springsteen, Born to run

Black Sabbath, Paranoid

Alan Jackson, It’s five o’clock somewhere

Van Morrison, Domino

Jimmy Buffet, Cheesburger in paradise

Nu pratar vi inte mer om det.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*